Nuffnang

Saturday, May 24, 2014

Belajar Dari Pengalaman..

Ni dah akhir bulan May so x lama lagi dah nak puasa..then, raya..aramakkk..pose pun belum ganti..
Bila terkenangkan bulan pose, yg plg best ialah time nak berbukak..mase ni lah kalut dok menggoogle resepi lauk pauk,kuih muih,biskut semua..Hbs je raya, x terasa lak nak google resepi melainkan lauk-pauk jer..
Tahun ni, raya ke-4 my soul..so, mulai skang aku dah start beli baju raya..dah ada dalam 3-4 pasang. Taknak jadi mcm tahun lepas. Ntahapa-apa..Maklumlah, thn lepas aku x berkerja, so x sempat nak p mall memana..kalau mase kerja dulu, blk je keje, aku meluru ke pasaraya esp mase keje di TM, Kuala Pauh.
Our peberet shopping mall, Parkson OUG. Ntah ngape hari2 p sane pun x bosan..Ni penangan ex-boss aku punyer pasal lah ni..Geng sekerja aku di TM memang happening & 1 kepala..Hahaha
Teringat lagi, raya pertama my soul, aku belikan 17 pasang baju raya..Gila kan? Serius.. Kebetulan mase Sogo buat sale utk members day..aku p sana ngan adik aku..17psg tu bukan beli seklaigus..tapi,sikit2lah.
Ibu yg telebih excited sebenarnya..kikiki
Tahun lepas thn yg malang bg kami dlm preparation utk raya..segalanya hampeh..So,aku x nak pisang berbuah dua kali..Thn lps baju Melayu Fendy pun x terbeli..thn ni igt nk tempah jer..huhu
So, semalam dah start beli sikit2..baju kurung untuk aku mmg dah ada..cuma, baju untuk kami sedondon belum beli lagi.. Tak tahu nak beli kaler ape..Pening memikirkan tema
Adoi..
Apa warna hot untuk tahun 2014 yea?


*First time entry tanpa gambar..hahaha

Saturday, May 17, 2014

Jejalan Taman Layang-Layang Kepong

Ahad,mood cuti masih membuak2..hari ni Fendy ajak kami ke Taman Layang-Layang kat Kepong, bisanya jika kami melalui taman ini, kami perhati jer..terdetik suatu masa nanti nak datang, kononnya nak bawak my soul main layang2 kat sini..hahaha

My soul hilang kejap kat sini, cuak gila kami berdua

Disebabkan kami terlampau bosan, kami terlampau makan!

Banyak lagi tempaat kami x xplore kat sini

Comey kan..

Gila jauh kan dari Semenyih ke sini? wakaka..takpe, Fendy dah niat, cuti ni hanya untuk anak. So, kami sampai sini hampir kul 7 dah sebab jalan jam gila bila masuk jalan ke Kepong ni..nak tahu ngape jammed?
Percaya x, jammed gila itu disebabkan org nk ke Taman Layang-Layang inilah wehh!
Lepas park kereta, kami plan nk beli layang2 ni..tapi my soul xnak..Ya ampun, ramai gile org meniaga kat sini. Makanan, minuman, pakaian, mainan..huwa huwa..aku dah naik risau ni..Apalagi, ayahnya mmg xboleh nampak gerai2 makanan ni..fobia katanya..
Kdian dia ternampak playground, apalagi lekat kat situlah kami sampai balik. My soul mmg xnak ke mana2 dah..huwa..tak main "kite" pun..Danisha sayang, kalo setakat nak main kat playground, depan umah kita pun ade lah wehhhhh..Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

sate ikan.peberet taw

Cikuuuuuuuu cak!

Layan jerlah dia main,kami ebrdua dok bergilir beli makana..kejap beli satay ikan,kejap sengkuang,lepas tu air,lepas tu kopok..Cissss..hancus betul plan..dok bygkan kami 3 beranak berlari2 sambil main lyg2..Apo!! Dok makan jo kojonyo..
Macam biasalah, kalau nk balik mmg kene buat drama sikit..spt biasa,melalak2 dulu baru nak balik.
Inilah kisah Danisha yg x pernah puassss ngan playground!! Hahahaha!



Thursday, May 15, 2014

I-City Shah Alam (2nd time)

Allooo..mood hepi betullah sebab minggu ni Fendy cuti seminggu, saje je amik cuti nak tenangkan fikiran yg berserabut tu..lagipun tahun ni dia x amik cuti pun lagi..maklumlah, org terlebih rajin..wakakaka
Plan sebenarnya nak p ke Kedah..nk jumpa bekas jiran tersayang, tapi timbul satu masalah pulak yg menyebabkan kami x jadi p..Nak tahu apa? Biarlah rahsia..haha..masalah tu walaubagaimanapun dah settled, today!
Okay, ni aku nk citer..pada hari Sabtu lepas, kami amik keputusan nak ke I-City memandangkan my soul x pernah lagi p sana..Eh, dah pergi lah..tp mase tu dia berumur 5 bulan. Memang makbapak yg veria nak p sebenarnya..ekceli my soul x tahu bende pun mase ni..kikiki
3 tahun lepas di I-City




Ha..lucu kan..muka bucuk macham je my soul ni..miss this moment..O yeaaaaaaahhh
So, kami decided nak pergi sesaja jalan..maklumlah, ayah dia dah merancang, cuti ni hanya untuk dia spend mase ngan anak kesayangannya itew..
Kami gerak dr Semenyih bout 7pm kot, lepas tu singgah makan di Kajang dan meenruskan perjalanan melalui jalan apa tah..aku pun x sure..tapi arah ke Putrajaya lah..pastu kami follow je signboard Shah Alam,memang senang..tol pulak RM3.90..dekat dan lengang..bagi aku lah..
Memandangkan kami memang kedekut, kami x masuk dalam pun..just park kereta kat luar jer..Free giteww..Ala..bukan jauh pun jalan..Kami park betul2 dekat I-City Waterworld ke hape.. Sblm datang tu hujan renyai2 turun..sebenarnya dah rase mcm xnak pergi..tapi alang2 dah kuar, p jerlah..





Kami jejalan sambil jamu mata,memang banyak betul perubahan..skang dah ade waterworld, wax museum, snow walk, trick art ke hape..tp kami x masuk pun semua tu..kami just jalan2 jer..memandangkan jalan pun becak, apelagi..my soul pun spoil terus lah..bad mood sikitlah sebab dia memang jenis penggeli..ajak naik itu xnak..ini xnak..ayahnya sukalah..x pyh kuar modal kan..hahaha
Memang kami betul2 makan angin lah..walaupun ada terbaca I-City cekik darah,tp kami boleh jer berjimat..Hahaha..Dalam sejam kot kami lepak, then terus balik.. Kesian my soul dah ngantok.
Ni aku sertakan harga bayaran tiket kalo korang nak main@masuk pepe. Actually, harga parking RM10 kot untuk satu kereta.
Aku recommend korang datang..kalau boleh, pergi waktu siang sbb byk yg korang boleh masuk dan nengok. Kalau pergi waktu malam, mood nak masuk itu ini dah rase mcm x best je..sebab perhatian kita just nak tgk lampu jer. Kat sini pakai kad tau, harga kad tu RM2. Lepastu korang boleh topup dengan harga minima RM10 dan boleh main apa saja yea. Rate, bg aku xmahal pun..biasa2 je.. Makanan pun ok jer..
Aku plan sekali lagi nak datang waktu siang, nak try masuk waterworld pulak..
Can cin cau!





Saturday, May 10, 2014

Happy Mother's Day

Alhamdulillah, ini tahun ke-4 aku bergelar sebagai ibu..I'm lovin it! Nak dengar my soul wish mmg x dapetlah..dia bukannya tahu ape..tp aku amat suka bila dia panggil aku "MY IBU". Bila dia nak minta sesuatu, dia mesti panggil aku mcm tu.
Pengalaman aku sebagai ibu, memang bernilai buatku.. Baru aku tahu susahnya melayan dan menjaga seorang permata hati.. Aku ni ibu yang garang actually.. Aku susah nak naik tangan tapi aku suka menjerit. Hahaha..Gila kan? Sian my soul.. Walaupun perangai dan rupa ibu mcm singa, tapi ekceli..I love u so much, my soul.. I'll do anything for u, anything u want me to..Kaulah "nyawa" kami..syg
Eh ni hari anak ke hari ibu? Ekekekeke..

Sumber : http://realsneak.com/happy-mothers-day-wallpapers-images-pictures-mothers-day-2014/


Aku bertuah sebab aku mempunyai banyak ibu..Pelik bukan? It's happened to me hokay! There are, Puan Zakiah Bt. Shafie (my ummi), Shamsiah Bt. Shaari (Mak Ngah), Roslainie Shaari (Mak Teh) & Roziana Shaari (Mc Chik). Hehe, nak tahu sebabnya..sebabnya aku dijaga 3 mak sdare kesayangan aku ni dr kecik sampai loni..But, my Ummi oso jaga aku..

My Ummi seorg yang sportimm mortimm tahap cipan, anything aki boleh citer ngan dia..
My Mak Ngah, seorg yg lemah lembut, penyayang,sensitif nk mmpus...but,sportim jugaklah
My Mak Teh, seorang yg sedikit tegas,baik hati, dan terrrrrlalu teliti orangnya
My Mak Chik pulak, seorang yg tegas (Guru mengaji aku ni), humble, baik dan sportim jgk..
~I love them~

Wish to hear : Selamat Hari Ibu from budak ni...

We are kissing hokay, I-City Shah Alam



Monday, May 5, 2014

Success !


Yes, ilustrasi ni boleh dikatakan sebagai tersiratnya perkataan success.. 
Yeah, jom kita baca beberapa quotes berkaitan dengan motivasi diri yg sesuai dengan aku skang!
Aku, dia dan Chicha!

1. If you want to achieve greatness stop asking for permission. 
~Anonymous
2. Things work out best for those who make the best of how things work out. 
~John Wooden
3. To live a creative life, we must lose our fear of being wrong. 
~Anonymous
4. If you are not willing to risk the usual you will have to settle for the ordinary. 
~Jim Rohn
5. Trust because you are willing to accept the risk, not because it's safe or certain.
~Anonymous
6. Take up one idea. Make that one idea your life - think of it, dream of it, live on that idea. Let the brain, muscles, nerves, every part of your body, be full of that idea, and just leave every other idea alone. This is the way to success. 
~Swami Vivekananda
7. All our dreams can come true if we have the courage to pursue them. 
~Walt Disney
8. Good things come to people who wait, but better things come to those who go out and get them. 
~Anonymous
9. If you do what you always did, you will get what you always got. 
~Anonymous
10. Successful entrepreneurs are givers and not takers of positive energy. 
~Anonymous


Yeahhhhhhhhhhh ....... !!

Saturday, May 3, 2014

Pantai Putrajaya Lagik!

Haritu, semase adik2 aku dtg umah (nanti aku citer ngape dorang datang yea) aku bosan yg amat..So, amik kesempatan ke Pantai Putrajaya lagik..hihi..saje nak bawak anak sdare, Zara kat sini..
Mcm biasalah, dr Kajang aku masuk simpang Putrajaya 1 dan aku ikut je sognboard PICC..akhirnya sampai di Pantai Putrajaya ni..Jom layan gambar...





Tapi aku rase tempat ni x secomel dulu..dulu aku pernah tgk dalm blog,kat sini dibenarkan mandi..skang ni x lagi..Kemudian kami lepak di atas rumput yg bersih sambil menari Bollywood.. Tahu x,sia2 je bawak bekal..dah x boleh makan sebab dah masuk pasir..sape unye angkara? 2 ketul ayam tu..kikiki


Inilah suspek2 yg membuang pasir dlm bekal kami..Haishhhhh..kejarrrrrrrrrr!


Lepas penat kami melepak, kami mandi pulak di Kolam Renang Presint berapa yea..kira tepi pantai ni jer.. Bayaran masuk, RM2.00 (Dewasa) dan RM1.00 (Kanak-Kanak)




Sebenarnya, adik2 aku plan nak mandi..tapi sampai di kaunter dah kene warning yg kami xboleh mandi sebab x pakai swimming suit. Dia soh kami g beli swimming suit kat kiosk tepi tu//mcm kasar jer ayatnya.. Dalam hati aku "Tak hingin aku bazirkan duit beli swimming suit yg rega berpuluh semata2 nk masuk mandi tpt 2 hinggit!"
Bukan apa, aku dah beberapa kali pergi dah..Sebelum ni aku tgk rileks je org mandi x pakai swimming suit. Kalo kat waterpark, berbaloilah jugak..kang aku pakai swimming suit org aim aku ni dugong kan....huwa !

Ni dua ketul ni kalo jumpa air..x pyh cakaplah..teriok satu Putrajaya baru leh naik atas darat! Hahaha!






Friday, May 2, 2014

Jom Kaison!

Kaison ni salah satu store yg barangannya mostly dtg dr Jepun. Kaison ni dah pemes tau, bagi aku..Kaison ni lebih kurang Mr Diy, Daiso.. Tapi, uniknya Kaison ni, more to art!
Ni Kaison punyer motto 

"To Make Good Design Affordable to As Many People As Possible"


Terdapat 7 cawangan Kaison di seluruh negara iaitu di 
  • Sabah                 (Putatan, 1 Borneo, Centre point)
  • Kuala Lumpur     (KL Festival City, Paradigm)
  • Melaka               (Mahkota Parade)
  • Perak                 (Aeon Seri Manjung)


So, hari tu aku bersama keluargaku berpeluang mengunjungi Kaison di Festival City Mall, Setapak (DanauKota). Memang kami betul2 teruja lah bila sampai di sini. Barangan unik, harga berpatutan, pelbagai pilihan dan rekaan terkini. Memang coooool je rase dok di Kaison sambil berangan...wahhh..best!

Sweet sangat2 kan..

Nampak mcm bunga real jer...

Tolong jangan ltk gambar cili ni kat bilik tido yea..bahaya!

Sakura in the house!

Semua saya nak!

Boleh ke lantern tu letak kt umah yea?

Kiri : Letak kt ruang tamu kompom my soul menangis 24jam
Kanan : Comey sgt2..creative!

Punyelah byk cam gini bear, my soul x tringin pun..baik x dia

Pelbagai guna..



Nasib baik my soul x teringin nak beli toys..cume dia nak kipas jer..hampir nak beli tp kipas tu berfungsi bila sambung di USB je..huk aloh..kompom lah menangis kalo beli..
Aku jg ada beli 2 haruman yg kira boleh gantung dalam lemari tu..mcm glade tu kan..Serius aku cakap, rega RM1.50 je tp baunya...mmg tahan lama..sampai skang x hilang lagi..Highly recommended! 

Ni aksi Zara dan my soul di Kaison


So, aku recommend lah dtg sini..haarga memang murah weh..nak dtg lagi lah, len kali nak bwk my husband lak..Ni lah first time aku tahu yg depan bangunan ni lah Uptown Danau Kota yg pemes tu.. Sadis kan?
Huhuhuhu..





Thursday, May 1, 2014

1 May

1 May ni memang kompom korang suke kan..maklumlah, public holidays! Bagi org yg berkerja je lah..bagi penganggur mcm aku ni hari2 adalah 1 May..hik hik.. Tapi, pengalaman aku, kerja di Phonogram Center, TGCC xde maknanya public holiday ni sebab opis kami mmg xboleh kalo org xde..x semestinya 24jam..maknanya, operation hours utk TGCC adalah 8:00 am to 9:30 pm 365 days! So, in case kalo kami terpaksa berkerja di public holidays, gaji kami akan dibayar double. Jika berkerja di public holidays, biasanya pihak Vads akan menghantar makanan sebagai complimentary. Banyak jugalah perkerjaan yg tiada maknanya di public holidays ni..esp PDRM, ATM, TUDM, TLDM, Bomba dan banyak lagi lah termasuk pekerja 7-Eleven. So,manfaatkan cuti yg ada hokay sebagai reward kepada diri anda yg penat berkerja....


Ni sejarah hari pekerja melalui sumber Selected Political Writings of Rosa Luxemburg, Dick Howard
Apakah keistimewaan 1 Mei? Pastinya, sebagai seorang pekerja, sama ada di sektor kerajaan mahupun di sektor swasta pastinya sedia maklum bahawa pada hari tersebut adalah merupakan Hari Pekerja yang disambut serentak bukan sahaja di negara ini malah di seluruh dunia. Pada hari tersebut juga telah diisytiharkan sebagai cuti umum.
Idea sambutan Hari Pekerja ini sebenarnya mula tercetus di Australia pada tahun 1856. Ia adalah merupakan salah satu cara para proletariat pada masa itu untuk mencapai hari bekerja lapan jam sehari. Pada asalnya, mereka menetapkan perayaan itu pada 21 April 1856 dengan mengadakan demonstrasi bagi mencapai tujuan mereka.
Perayaan pertama itu telah memberi kesan yang positif di kalangan proletariat Australia yang membawa kesedaran kepada mereka sehingga tercetusnya pemberontakan baru menyebabkan keputusan diambil untuk meraikan perayaan itu setiap tahun.
Idea perayaan Hari Pekerja ini diterima di seluruh Australia dengan cepat, malah mula tersebar ke negara-negara lain di seluruh dunia. Kejayaan para pekerja Australia mencapai matlamat bekerja lapan jam sehari mendorong para pekerja di negara lain tampil dengan berani untuk menuntut hak yang sama. Golongan pertama yang mencontohi langkah pekerja Australia ini adalah pekerja Amerika. Bermula pada tahun 1886, mereka mengambil keputusan bahawa setiap 1hb Mei patut menjadi hari pemberhentian bekerja antarabangsa. Pada hari tersebut, lebih 200,000 orang pekerja meninggalkan tempat bekerja mereka dan menuntut masa bekerja hanya lapan jam sehari.
Pengisytiharan 1 Mei sebagai Hari Pekerja di Malaysia hanya bermula pada tahun 1972. Pengisytiharan ini juga adalah hasil usaha gigih para proletariat negara pada masa lalu yang didorong oleh semangat perjuangan untuk mendapatkan waktu bekerja yang adil di samping menentang penindasan dan penekanan oleh pihak majikan.
Kini, ramai yang telah lupa mengenai sejarah Hari Pekerja ini. Malah cuti yang diisytiharkan pada hari berkenaan hanyalah dianggap sebagai satu daripada cuti umum yang biasa. Walau apapun, ia seharusnya tidak dipandang remeh kerana sejarah inilah yang telah mengiktiraf hak-hak para pekerja agar tidak lagi ditindas oleh pihak majikan. Pelbagai undang-undang atau dasar telah dibuat bagi memastikan hak pekerja lebih terjamin dari semasa ke semasa.