Posts

Showing posts from May, 2014

Belajar Dari Pengalaman..

Ni dah akhir bulan May so x lama lagi dah nak puasa..then, raya..aramakkk..pose pun belum ganti..
Bila terkenangkan bulan pose, yg plg best ialah time nak berbukak..mase ni lah kalut dok menggoogle resepi lauk pauk,kuih muih,biskut semua..Hbs je raya, x terasa lak nak google resepi melainkan lauk-pauk jer..
Tahun ni, raya ke-4 my soul..so, mulai skang aku dah start beli baju raya..dah ada dalam 3-4 pasang. Taknak jadi mcm tahun lepas. Ntahapa-apa..Maklumlah, thn lepas aku x berkerja, so x sempat nak p mall memana..kalau mase kerja dulu, blk je keje, aku meluru ke pasaraya esp mase keje di TM, Kuala Pauh.
Our peberet shopping mall, Parkson OUG. Ntah ngape hari2 p sane pun x bosan..Ni penangan ex-boss aku punyer pasal lah ni..Geng sekerja aku di TM memang happening & 1 kepala..Hahaha
Teringat lagi, raya pertama my soul, aku belikan 17 pasang baju raya..Gila kan? Serius.. Kebetulan mase Sogo buat sale utk members day..aku p sana ngan adik aku..17psg tu bukan beli seklaigus..tapi,siki…

Jejalan Taman Layang-Layang Kepong

Image
Ahad,mood cuti masih membuak2..hari ni Fendy ajak kami ke Taman Layang-Layang kat Kepong, bisanya jika kami melalui taman ini, kami perhati jer..terdetik suatu masa nanti nak datang, kononnya nak bawak my soul main layang2 kat sini..hahaha





Gila jauh kan dari Semenyih ke sini? wakaka..takpe, Fendy dah niat, cuti ni hanya untuk anak. So, kami sampai sini hampir kul 7 dah sebab jalan jam gila bila masuk jalan ke Kepong ni..nak tahu ngape jammed? Percaya x, jammed gila itu disebabkan org nk ke Taman Layang-Layang inilah wehh! Lepas park kereta, kami plan nk beli layang2 ni..tapi my soul xnak..Ya ampun, ramai gile org meniaga kat sini. Makanan, minuman, pakaian, mainan..huwa huwa..aku dah naik risau ni..Apalagi, ayahnya mmg xboleh nampak gerai2 makanan ni..fobia katanya.. Kdian dia ternampak playground, apalagi lekat kat situlah kami sampai balik. My soul mmg xnak ke mana2 dah..huwa..tak main "kite" pun..Danisha sayang, kalo setakat nak main kat playground, depan umah kita pun ad…

I-City Shah Alam (2nd time)

Image
Allooo..mood hepi betullah sebab minggu ni Fendy cuti seminggu, saje je amik cuti nak tenangkan fikiran yg berserabut tu..lagipun tahun ni dia x amik cuti pun lagi..maklumlah, org terlebih rajin..wakakaka
Plan sebenarnya nak p ke Kedah..nk jumpa bekas jiran tersayang, tapi timbul satu masalah pulak yg menyebabkan kami x jadi p..Nak tahu apa? Biarlah rahsia..haha..masalah tu walaubagaimanapun dah settled, today!
Okay, ni aku nk citer..pada hari Sabtu lepas, kami amik keputusan nak ke I-City memandangkan my soul x pernah lagi p sana..Eh, dah pergi lah..tp mase tu dia berumur 5 bulan. Memang makbapak yg veria nak p sebenarnya..ekceli my soul x tahu bende pun mase ni..kikiki
3 tahun lepas di I-City




Ha..lucu kan..muka bucuk macham je my soul ni..miss this moment..O yeaaaaaaahhh So, kami decided nak pergi sesaja jalan..maklumlah, ayah dia dah merancang, cuti ni hanya untuk dia spend mase ngan anak kesayangannya itew.. Kami gerak dr Semenyih bout 7pm kot, lepas tu singgah makan di Kajang dan…

Happy Mother's Day

Image
Alhamdulillah, ini tahun ke-4 aku bergelar sebagai ibu..I'm lovin it! Nak dengar my soul wish mmg x dapetlah..dia bukannya tahu ape..tp aku amat suka bila dia panggil aku "MY IBU". Bila dia nak minta sesuatu, dia mesti panggil aku mcm tu.
Pengalaman aku sebagai ibu, memang bernilai buatku.. Baru aku tahu susahnya melayan dan menjaga seorang permata hati.. Aku ni ibu yang garang actually.. Aku susah nak naik tangan tapi aku suka menjerit. Hahaha..Gila kan? Sian my soul.. Walaupun perangai dan rupa ibu mcm singa, tapi ekceli..I love u so much, my soul.. I'll do anything for u, anything u want me to..Kaulah "nyawa" kami..syg
Eh ni hari anak ke hari ibu? Ekekekeke..



Aku bertuah sebab aku mempunyai banyak ibu..Pelik bukan? It's happened to me hokay! There are, Puan Zakiah Bt. Shafie (my ummi), Shamsiah Bt. Shaari (Mak Ngah), Roslainie Shaari (Mak Teh) & Roziana Shaari (Mc Chik). Hehe, nak tahu sebabnya..sebabnya aku dijaga 3 mak sdare kesayangan aku ni d…

Success !

Image
Yes, ilustrasi ni boleh dikatakan sebagai tersiratnya perkataan success..  Yeah, jom kita baca beberapa quotes berkaitan dengan motivasi diri yg sesuai dengan aku skang! Aku, dia dan Chicha!
1. If you want to achieve greatness stop asking for permission.  ~Anonymous 2. Things work out best for those who make the best of how things work out.  ~John Wooden 3. To live a creative life, we must lose our fear of being wrong.  ~Anonymous 4. If you are not willing to risk the usual you will have to settle for the ordinary.  ~Jim Rohn 5. Trust because you are willing to accept the risk, not because it's safe or certain. ~Anonymous 6. Take up one idea. Make that one idea your life - think of it, dream of it, live on that idea. Let the brain, muscles, nerves, every part of your body, be full of that idea, and just leave every other idea alone. This is the way to success.  ~Swami Vivekananda 7. All our dreams can come true if we have the courage to pursue them.  ~Walt Disney 8. Good things come to people who …

Pantai Putrajaya Lagik!

Image
Haritu, semase adik2 aku dtg umah (nanti aku citer ngape dorang datang yea) aku bosan yg amat..So, amik kesempatan ke Pantai Putrajaya lagik..hihi..saje nak bawak anak sdare, Zara kat sini..
Mcm biasalah, dr Kajang aku masuk simpang Putrajaya 1 dan aku ikut je sognboard PICC..akhirnya sampai di Pantai Putrajaya ni..Jom layan gambar...





Tapi aku rase tempat ni x secomel dulu..dulu aku pernah tgk dalm blog,kat sini dibenarkan mandi..skang ni x lagi..Kemudian kami lepak di atas rumput yg bersih sambil menari Bollywood.. Tahu x,sia2 je bawak bekal..dah x boleh makan sebab dah masuk pasir..sape unye angkara? 2 ketul ayam tu..kikiki

Lepas penat kami melepak, kami mandi pulak di Kolam Renang Presint berapa yea..kira tepi pantai ni jer.. Bayaran masuk, RM2.00 (Dewasa) dan RM1.00 (Kanak-Kanak)




Sebenarnya, adik2 aku plan nak mandi..tapi sampai di kaunter dah kene warning yg kami xboleh mandi sebab x pakai swimming suit. Dia soh kami g beli swimming suit kat kiosk tepi tu//mcm kasar jer ayatnya..…

Jom Kaison!

Image
Kaison ni salah satu store yg barangannya mostly dtg dr Jepun. Kaison ni dah pemes tau, bagi aku..Kaison ni lebih kurang Mr Diy, Daiso.. Tapi, uniknya Kaison ni, more to art! Ni Kaison punyer motto 
"To Make Good Design Affordable to As Many People As Possible"

Terdapat 7 cawangan Kaison di seluruh negara iaitu di  Sabah                 (Putatan, 1 Borneo, Centre point)Kuala Lumpur     (KL Festival City, Paradigm)Melaka               (Mahkota Parade)Perak                 (Aeon Seri Manjung)

So, hari tu aku bersama keluargaku berpeluang mengunjungi Kaison di Festival City Mall, Setapak (DanauKota). Memang kami betul2 teruja lah bila sampai di sini. Barangan unik, harga berpatutan, pelbagai pilihan dan rekaan terkini. Memang coooool je rase dok di Kaison sambil berangan...wahhh..best!








Nasib baik my soul x teringin nak beli toys..cume dia nak kipas jer..hampir nak beli tp kipas tu berfungsi bila sambung di USB je..huk aloh..kompom lah menangis kalo beli.. Aku jg ada beli 2 harum…

1 May

Image
1 May ni memang kompom korang suke kan..maklumlah, public holidays! Bagi org yg berkerja je lah..bagi penganggur mcm aku ni hari2 adalah 1 May..hik hik.. Tapi, pengalaman aku, kerja di Phonogram Center, TGCC xde maknanya public holiday ni sebab opis kami mmg xboleh kalo org xde..x semestinya 24jam..maknanya, operation hours utk TGCC adalah 8:00 am to 9:30 pm 365 days! So, in case kalo kami terpaksa berkerja di public holidays, gaji kami akan dibayar double. Jika berkerja di public holidays, biasanya pihak Vads akan menghantar makanan sebagai complimentary. Banyak jugalah perkerjaan yg tiada maknanya di public holidays ni..esp PDRM, ATM, TUDM, TLDM, Bomba dan banyak lagi lah termasuk pekerja 7-Eleven. So,manfaatkan cuti yg ada hokay sebagai reward kepada diri anda yg penat berkerja....

Ni sejarah hari pekerja melalui sumber Selected Political Writings of Rosa Luxemburg, Dick Howard Apakah keistimewaan 1 Mei? Pastinya, sebagai seorang pekerja, sama ada di sektor kerajaan mahupun di sektor…