Nuffnang

Friday, June 28, 2013

Pizza Promosi 50% kembali!!


Start sekarang ! Jom grab !!
For more information.. visit http://www.pizzahut.com.my/dining/highlight-2013-wow.html

Pilih yea..jangan x pilih..

Jom serbu Pizza Hut yg bdekatan..

Laptop ku sayang!

Aku lupa lak bila kejadian ni berlaku..maybe dalam 2 mgu lepas..
Laptop kesayanganku jadi mcm ni :



Ini semua gara2 my soul baling handset terkena laptop ni..huhu..
Sedih sungguhlah...
Ok, itu citer lama yea!
Skang sah ok dah.. P baiki d Plaza Imbi (RM180)
Survey punye survey tu yg plg murah..ada yg mencecah RM300!

Mood : kembali berblogging!

Thursday, June 13, 2013

Ulser oh ulser!! Sakitnya woiiii

Huhu,hampir seminggu dah aku kene ulser mulut ni..memula bermula ngan tergigit..lama2 timbul mcm nanah putih..adoiii..x yahan lah aku ni..sampai telan ubat,sapu bonjela..semua hampeh..
Mcmana skang..nak mengumpat susah, nak bleter kat Fendy susah.. nak mbebel kat my soul susah..Cakap pun dah x btl..mcm org putih cakap Kelate lak..adoiiii
Ni info psl ulser..huhu



Pernahkah anda merasa perit dan sakit di bahagian dalam pipi atau di bawah bibir? Apabila anda memeriksa dengan menggunakan cermin muka, anda akan melihat satu tompokan putih. Ibu akan menasihatkan supaya anda meletakkan secubit garam pada bahagian itu supaya ia cepat sembuh.

Tompokan putih itu ialah sejenis kudis yang terdapat di dalam bahagian lembut mulut kita. Tompokan itu dinamakan ulser mulut. Selain bahagian pipi, lidah juga mudah mendapat ulser. Rasa sakitnya menyebabkan anda hilang selera untuk mengambil makanan atau minuman panas. Malahan sukar untuk bertutur.

Ulser mulut sebenarnya merupakan tindak balas terhadap jangkitan bakteria, virus atau fungus. Ulser boleh dialami oleh sesiapa sahaja tanpa mengenal umur. selain jangkitan bakteria atau fungus, ulser juga boleh disebabkan kerana kecedaraan fizikal seperti tergigit bibir atau lidah, terkena dawai alat ortodontik dan sebagainya.

Ulser juga boleh timbul kerana kekurangan zat makanan, tekanan, kurang rehat atau tidur dan keadaan mulut yang kotor. Rawatan tertentu seperti rawatan sinar X atau ubat kimia khas (kemotherapi) terutama kepada penyakit kanser boleh menyebabkan terjadinya ulser mulut. Ulser mulut yang tidak serius kurang merasa sakit dan akan sembuh dalam tempoh satu hingga dua minggu selepas mendapat rawatan.

Ulser boleh dirawat dengan meletakkan garam ke atas tompokan putih tadi. Awas! cara ini amat menyakitkan. Selain itu, anda juga boleh mendapatkan rawatan dengan sejenis krim atau gel yang terdapat di kedai farmasi. 
Rasa sakit kerana ulser boleh juga diredakan berkumur-kumur dengan air garam suam atau ubt kumur antibakteria. Tetapi cara yang paling baik ialah dengan mengamalkan petua berikut: 
a.
Banyak minum air suam.
b.
Berehat dan tidur dengan cukup.
c.
Amalkan tabiat menjaga agar mulut dan gigi berada pada tahap kesihatan yang baik.
d.
Mengambil makanan yang berkhasiat dan seimbang. Pastikan anda mengambil cukup vitamin B12 dan vitamin c.
Jika ulser mulut anda tidak sembuh malah semakin merebak, anda mesti segera berjumpa dengan doktor gigi. Ulser mulut yang lambat sembuh mungkin tanda awal barah mulut.



Monday, June 10, 2013

Oggy - Ddanisha's boyriend!

Oggy and the Cockroaches merupakan cerita peberet my soul dari umur setahun lg kot..sampailah skang.dulu aku yg minat giler citer ni..skang aku lak naik nyampah..bygkan..hari2 mesti n wajib dia akan tgk Oggy.. x puas tgk di tv, repeat lak di laptop..x cukup d laptop..sambung layan lagi di hphone... Kalaulah Oggy leh tahu dia ada peminat yg tegar mcm ni..musti dia dtg meminang Danisha..hehe..tp skang oggy dah ada makwe..Olivia..haha.. Oggy and the Cockroaches idea dari Jean-Yves Raimbaud dan diarahkan oleh Olivier Jean-Marie.
Inilah ropenyer pakwe my soul tu :

Bukan hensem pun..dahlah kaler biru..hak hak..

Dan ade lah 3 ekor penyangak ni..lipas 3 ekor yg x sodar diri..dahlah menumpang rumah org. Dorang lak yg lebih2..hehe.. Tapi tanpa dorang,cite ni kompom x best


lagilah buruk ropenye..dahlah pangai pun burok..busuk lak tu..haha

Ni Jack & Bob..jiran dorang..aku x sure apa hub Jack ngan Oggy..kdg2 npk mcm kwn..kekadg npk mcm kekasih..haha..jack ni lbh hensem,bgaya n tough dt Oggy.. Bob pulak musuh Oggy 24jam..ada je psl Oggy yg x kena di mata Bob..

Jack yg hensem dan bergaya lagi kaya dan married!

Bob yg garang...puii

Ni dia perkenalkan makwe Oggy yg br pindah rumah..hehe..ekceli drg ber5 ni berebut si olivia yg kononnya cantik manis ni..hehe

Hot & spicy..mjd rebutan..






Saturday, June 8, 2013

Celebrate Fendy's birthday lah kunun...

Hiiii..lambar celebrate sbb Fendy busy lah kunun..keh keh..mcm2 plan kami dr awalnya..last2 celebrate kat Austin Steakhouse, BBBangi jer.. Kami p b3..seblm tu aku beli brownies 4 keping di SR. Nak beli sebijik kek..sapo lah yg boleh hbskan..


Lepas aku kuar dr SR, kek tu jatuh  ekceli..tu yg jd mcm tu..adoi.. pstu usaha gigih g beli nmbr 3 & 1 lak.. Kang x letak org x taw umur dia..hahahaha..dia ni kira adik aku lah..aku bulan 2 dia bulan 6 wpun tahun sama.. Oh,adik!! Haha
Otw nak ke BBB, my soul buat hal..adoi..


Mcm2 hal..geram sungguh lah...dlm kete lagi dia dok nak kek! nak kek!..Bagi sikit nak lagi dan lagi..dahlah kek tu dah xde rope mcm kek..geram sungguhlah aku..
Kami order 2 seta chicken chop (rm8.90 each) & air buah (rm3 each)




Nilah aksi gedik my soul yg meragam.
Eeeeeeeeeeeeeeeeeeiii.....(ekceli dia igt ni birthday dia kot!)





Birthday boy yg poyoss






Rasenye x sampai 30min kami kt situ..x tahan dgn my soul dok meragam... dan inilah hasil kreativiti my soul terhadap kek ayahnya....

Hancussss
Anyway..lega sbb dh clbrate bday dia n ini mnjukkan kami mghargai dia..chewwaaahh gitu!!








Friday, June 7, 2013

Masak2 minggu 1

Ni entry nak tunjukkan bakat memasak aku (Puuuuiiii..!!)
Inilah hasil tanganku utk cik abe terysg dlm mgu ni..Yg aku rasekan mcbr sikitlah sbb kbykn first trial.. hehe

1. Asam pedas ikan kembong. 
Ekceli Fendy nak makan ikan pari, p cari dekat tesco, ikan pari xde..so,guna ikan kembong jerlah..heee..rase x berapa sdp sbb x taruk air asam jawa



2.Ikan talapia berlado
Kebiasaan,aku buat simple jer. Biloa google nampak drg buat ikan ni comey lotte mcm ikan mahal, aku pun wat lah jugak..heee


3.Mee goreng sotong
Mee grg sotong ni peberet my soul n Fendy..kalo my soul makan, x hengat dunia...


4.Sayur air bayam hijau
Serius..first time buat ni..boleh tahanlah.. Fendy komen kurang masin..erk,sayur bym ni kene buat masin ker?


5. Ikan talapia goreng
(nothing special....hahaha)


6. Nasi grg sotong
Resepi sama dengan mee grg sotong.. Peberet my family



6.Telur goreng vegetarian
First time makan telur yg bessshhh giler d amancafe, PJ.. Restoren tu btl2 d psimpangan 4 depan F&N tu.. tebal n sedap giler... ada carrot+daun sup+bawang+potatos+lada... 



Inilah sedikit sbyk masakan utk mgu ni..hik hik (dah xde kojo mcm ni lah ropenyer)

Thursday, June 6, 2013

Hepi bestday sayang!!!

7 Jun 1982 (31 tahun dahulu)



Maka, lahirlah seorang bayilelaki yg comey lotte diberi nama Mohd Anfandi.. Bayi ini adalah cahayamata Puan Rohani & En. Mohd Nawi.. Bayi bertuah inilah sekarang menjadi ayah kepada anakku.. hehe..
Hari ini adalah hari kelahiran suamiku yg ke 31.. Aku doakan agar dia dipanjangkan umur, dimurahi rezeki, diberkati hidupnya dan menjadi suami & ayah yg cemerlang, gemilang dan terbilang!
Chewwaah..
Ni oldskul pict :



Ni dia loooo ni…:
Walaupun ko dah bertukar wajah, saiz perut.. Ilabiu dr dulu,kini & selamanya..hak hak hak


We loves u so much !! sooooo much……!!! much much more! Hahaha


From; Chicha n Ibu yg gendut!

Wednesday, June 5, 2013

Kasut Keje Hilang???

Semalam Fendy bertugas di Balai Sentul untuk mngkap warga Myanmar yg dikatakan membuat perhimpunan memprotes psl religion ni..apa daa..sehari suntuk jugaklah Fendy p.. kdr kul 7am smpai 9pm..
Balik2 terus letak kasut kejenya kt luar rumah..
Hari ni dia keje kul 2.30 ptg..kuar2 nk pkai kasut..tup2 dah xde...
Gila! Dalam kuarters polis pun blh hilang..selama ni kami mmg x kunci grill pun..hampeh sungguhlah dorang ni..dahlah kasut tu mahal jugak..adoi..bila th nk dpt blk kasut swat tu..kesian Fendy mentang2 esok bday dia..pcuri tu nk buat suprise kot..keh keh keh..
Berubah jugaklah muka dia tadi..tpksalah pakai kasut lama yg dah robek..Huhuhu


Inilah ropenye.. curik gambar d blog org ni..hehe

Oh The Nanny & Friends!!



Mase memula kawen dulu..aku ni jns mmg susah nk tleh tido awal..serius..boleh hitung berapa kali aku tdo bwh kul 12..serius! Aku dok lepak d ruang tamu smbil tgk tv lah.. memula aku tnmpak citer ni..byk kali aku ter'view' tp x pernah rasa nak tgk..
Ada satu masa tu d astro smeua channel mcm taik jer.. aku pun bukaklah Channel 702 ( masa ni Hallmark Channel) skang dah jd DIVA. Layan pnye layan..sampailah beberapa tahun..sehari x tgk mmg x boleh biarpun episod yg sama.. Gila sungguh aku kat dorang ni.. Aku suka tgk aksi Fran yg slambe gila, x pnh ikut protokol dan everythings for her-small matter jah..
Drama komedi ni bkisar ttg Fran yg mjd nanny rumah Maxwell (produser broadaway).. bermula dari nanny and last jd bini si Maxwell ni..Maxwell ni hensem gilooo..Mgkn sbb ni aku minat kot.. hahahaha.. Fran ade saingan iaitu CC.. CC ni mcm assistat Maxwell ni lah.. Maxwell ni duda anak 3 (Maggie,Brighton dan Grace). Fran ade sorg kawan yg bangang dan gila tahap cipan iaitu Valerie.. Bila bsama mesti mjd bda x elok. Haha..Pastu ade sorg butler kat umah drg nama Niles. Niles ni kwn baik Fran selepas tu.. Yg plg aku suka tgk iailah Yetta nenek si Fran yg gila dan sewel jgk..heee.. Mak si Fran tu juga boleh tahan lucunya..
Overall,aku mmg minat gilaa cter ni.. skang dah xde dah..nsb baik en suami ada mdownload.. so aku bolehlah layan citer ni bile2 aku nk tgk..


Dari kiri berdiri : Yetta, mak Fran, Val, Fran,Maxwell, CC,Niles.. Duduk dr depan lak.. Grace,Maggie n Brighton.



Tuesday, June 4, 2013

Penang di Hatiku 1

Ni citer lama..aku saje je nak repost..hehe..dah xde kojo kan..
K,pada 4 Jan 2012 (citer thn lepas..dah basi dah..) aku 3 beranak ke Penang.. dah lama aku tingin nak g Penang. Masa ni umur Danisha setahun 3 bulan. Memandangkn Fendy dh pnh dok sane sblm msk rmp, so kmi x risau lah... (amik ko!!)
Kami kuar di Tol Juru from Jalan Duta.. tol RM43.30 + Penang Bridge Toll RM 7. Total RM50..
Minyak pun RM50..
Aku book hotel via Tunehotels.com.. dapat RM80 for 2 nights..murah kan..
Memula sampai tu sesat jugaklah..poyo jer Fendy cakap tahu semua jalan..itu citre 10 tahun lepaslah weiii...
Then sampailah kat hotel ni..Jalan Burma..

Hepi birthday to both of U !

4 June, 
Hari ni birtday 2 org yg kira intim lah dengan aku...
First, Iera... yg ke 28th.. aku kenal Iera dah 5 thn iaitu sejak bkahwin dengan Fendy.. Dia juga seorang isteri kawan baik Fendy..Huzaifah dan Fendy masa bujang dulu roomate lagi.. Hehe... Happy Birthday to u Iera aka Kak Ra!!  Kak Ra kito ni tokei nasik kerabu di Batu 9, Cheras. Sape2 nak p makan bolehlah contact dia yea. Semoga impian nak tambah cahayamata akan terlaksana! Dan semoga bisnes bertambah majau,maju dan maju.. Erk,bilo nok blanjo ore makan ni?? Hehehe...


Kak Ra yg malu2 kucing


Hari ni jugak birthday "adik angkatku" hehe.. Deqta. Dia merupakan adik kepada beshpwen aku iaitu Mak Minah!
Dia skang dah kawen & ada twin lak tu.. Boy!  Adams..
Kaksal doakan agar Deqta akan terus sukses dlm bisnes oso dan berbahagia selamanya..
Amin!

Deqta yg mantai comey

To both of u :




Monday, June 3, 2013

My peberet artist

Hehe..entry yg plg x masuk akal..But, ok lah kan..xkanlah salah aku ade admire kat artist walaupun aku dah tua bangka..hehe..retis pompuan aku x minat sgt..biasalah kan.. Artis yg paling aku minat buat maso loni adalah Brunor Mars.. Sekali dgr lagu dio terus aku jth chenta walaupun rupenye tidaklah sehensem Brad Pitt @ Tom Cruise..Tapi sore dio meme best esp lagu ballad.

Oh...Aku mmg xleh dgr lagu dia..best..esp the latest song :  When I  Was Your Man. Dia ni org Hawaii, patutlah muka lain semacam jer.. org Red Indian ker? Takpelah,janji sore sedap.

Antara lagu lain yg aku minat Lazy Song, Billionaire, It Will Rain, Locked Out of Heaven, Marry You.
Dilahirkan pada 8/10/1985..(beza 3 tahun ngan aku)..pangkat2 adik lah ni..keh keh keh..
VC dia yg paling aku minat of course lah The Lazy Song tu..

dan..

Artis kedua yg aku admire adalah kump F.U.N. aku jth chenta ngan style n sore vokalis dia ( Nate Ruess) nasib x -natte-! Lagu pertama yg menaikkan drg ialah "We Are Young".. Ahli2nya yg lain ialah Andrew & Jack. Korang mmg FUN!! Aku suko tgk suar sengkat vokalis dio tu..



Lagu yg plg molotup skang ialah duet ngan Pink... Just Give Me a Reason. Nilah lagu duet yg paling best aku rasa selain lagu Jason Mraz and Colbie Caillat (Lucky) Dorang ni org NY.. pttlah stylo gilo.. 
aku ni Kolo Kerai most wanted ya!!
.


Saturday, June 1, 2013

Upin & Ipin punyer pasal

Salam Ahad,
Entry kali ni nak citer pengalaman yg x bape best.. Aku ni mmg silent follower blog2 org..hehe, then aku terpaku bila baca entry psl restoren upin n ipin.. kebetulan my soul pun minat gile ngan kartun UI ni.. So,kami decide lah nk p makan sana...
Cari punyer cari sampai trsesat..last2 tanya org.. Pastu tjumpalah restoran tu (xdelah se"gah" mana pun..mcm rest biasa jer!) This is my 1st impression.
Ni alamat :
 No 19-G, Jalan 6/7A, Seksyen 6, 43650, Bandar Baru Bangi, Selangor.

Cha dipaksa posing oleh ibunya! Hahaha

Peminat setia..betul betul betul!

Deko

Menu yg amat2 xde pilihan.. terpaksa buat pilihan!

Biase2 jer..Best lg kat kedai mamak kot!

Ayam goreng yg sgt sakit mata memandang! Kering dan sedikit lebam..lebam????

Nasi ni boleeehhhhhlah....kedai siam lag best kot!

My soul yg sibuk melayan  iconia

Ayahnya bajet gud gud jer

Aku yg poyo

Overall, aku rase dah x tingin pun nak p rest ni lg.. Punyerlah aku xcited gile nak p sini.. Rupe2nya mcm ni jer.. What a ........... So pasni aku nk cari rest Oggy lak..hehe.. aku bg rate 2/10..
Kesian kesian kesian!!









Final Piala FA

Akhirnya, Kelantan aka TRW akan bertemu pasukan yg hot n spicy iaitu JDT di final Piala FA nanti. So sape2 yg nak p temgok..bsiap sedialah ngan tiket, baju selain kekuatan mental & fizikal.. Teringin nak p.. Tapi xkan nk bawak my soul..hehe..
U knowlah I sokong sape kan.. of course lah.. terrrrrr...
JDT, see u on 29th June.. Gomo Kelate Gomo!!


vs



Bila ayah g jaga bola

1 June 2013
Baru plan nk p kenduri sepupu dia..Fendy kene g jaga bola lak..ayoyo.. Pahang vs JDT.. ehem ehem ehem.
Naik trak utk mjlnkan tugas...Take care sayang!


Kesian dia...apapun take care!
Then,we all tersanagt2lah bosan..Tataw nak buat apa dah..kami pun g lah Secret R dekat rumah..nearest Tesco Semenyih tu..ni lah aksi my soul..p x sampai sejam sbb dia buat pangai...huhu
Kami makan :-



Fuh,kenyangnya..x habis lagi..kek tu siap tapaw.. Nilah aksi my soul yg terlampau (sorry lupa nak pakaikan seluar kecik..nampak pampers..maaaaaafkan ibu wahai anakku!!)


 Lagi aksi yg poyo :
Di manakah dia???????
Di sini rupanya!!


Dan lagi aksi kelaparan! 


Burp..kenyang kita..jom balik sbb biasalah kan...diva ni dah buat pangai lak..menjerit2 dlm SR.. sian ayah kat stadium tu.. 
Okay,Pahang vs JDT n JDT menang..congrats lah.. See u in final.. lawan Kelantan!