Nuffnang

Monday, April 28, 2014

Breakfast dalam garden ?

Ade suatu ketika dahulu, aku susah nak tido awal, so aku layan jer citer2 yg ade dalam tv sampai ke pagi. Pada suatu pagi, aku ade tgk satu dokumentari pasal tempat breakfast menarik di Malaysia. Sumpah aku lupa tajuk rancangan tu.
Tapi yg menarik perhatian aku, ketika episod artis dan ibunya iaitu Atilia dan ibunya breakfast di satu restoran ala garden.. Serius weh..mmg menarik perhatian aku sebab kawasan restoran tu dlm garden, lepas tu rumput menghijau..tapi aku mmg lupa nama restoran tu. Aku google pun x jumpa..
Alangkah bestnya kalo dapat breakfast dlm garden yea..
Ni aku google gambar..Ooohhh..bestnya kan! Best!

Ya Allah, tenangnya rase nengok

Dapat imagine my soul larik2 sambil makan..haha

Teringatlah childhood memories..

Kalo mcm ni kompom nasi lomak xde ni..hahaha

Tenang sesangat!

So sweet kan, kalo di malaysia ni mungkin banyak jugak tapi of course lah rege pun boleh tahan. Macam di Old Smokehouse tu..wawawa..
Eh,mase aku keje kat PJ dulu terpandang satu restoran yg aku impikan.. The Backerei. Sebelah Renault Autoshow.. aku perhati jer, nntilah aku p breakfast kat sini..tp x tahu bila lah..Harga pun reasonable..Cuma yg mjadi masalah ialah -jauh! Semata nak p breakfast xkanlah suami aku nk bawak datang sini. Sekali lagi "on your dreams!" huwaaa


The Backerei, PJ 

Backerei, ko tunggu aku datang!!
Dah puas cuci mata? Korang pun mesti teringin kan breakfast tempat cam gini..(harap xde nyamuk)
Hahaha


Sunday, April 27, 2014

Goodbye, Mr President !

Setelah 3 hari berada di Malaysia, (Sabtu-Isnin)  akhirnya, Presiden Amerika Syarikat akan pulang hari ini dijangka akan berlepas dari Subang ke Filipina untuk lawatan beliau seterusnya..

Goodbye Mr President!


Saturday, April 26, 2014

Review : DIANA

Aku memang teruja lah bila tahu filem ni kuar, terus aku langgan kat Astro First tu.. Aku ni sebenar 1 di antara peminat Puteri Diana. Nak tahu tak, aku minat sgt kat dia SELEPAS dia meninggal setelah terbunuh dalam satu kemalangan bersama teman lelakinya Dodi Al-Fayed. Kebetulan, Ummi aku memang minat kt Puteria Diana since thn lahir dorang pun sama.. My Ummi jgk sering berambut pendek ala-ala Puteri Diana ni..mase tu aku x amik port sangatlah..
Comey kan fesyen rambut dia...


Nanti aku citer di next entry pasal biodata dia yea..ni aku nak review pasal filem dia..Diana..
Mase tua ku nengok sesorang di suatu tempat..Ya Allah, mengalir air mata melihat realiti kehidupan org yg popular..mewah,glamour tetapi hidupnya sentiasa berhadapan dengan cahaya lensa kamera.. Sedih kan!
Filem ini diarahkan oleh Oliver Hirschbiegel pada tahun lepas. Naomi Watts memegang watak sebagai Puteri Diana dan Naveen Andrews memegang watak sebagai Dr. Hasnat Khan. Filem ini berkisar tentang Puteri Diana yang jatuh cinta dengan seorang doktor pakar bedah dari Pakistan selepas perceraian dengan Putera Charles. 
Di dalam filem ini, kisah bagaimana mereka menjalinkan hubungan amat unik sekali. Pada mulanya mereka menyelindungkan kisah percintaan mereka, lama kelamaan media dapat menghidu kisah cinta mereka. Dr Hasnat Khan memang sudah menjangka perkara ini berlaku dan dia amat marah sekali. Selepas Dr. Hasnat menyatakan kemarahan, Puteri Diana memberitahu media massa yg mereka tidak bercinta dan itu hanya gosip. Tetapi, sekali lg Dr Hasnat menjadi marah.
Selepas berdamai, Puteri Diana dengan keseriusannya, telah berjumpa keluarga Dr. Hasnat di Pakistan. Penerimaan dari keluarga Dr. Hasnat amat baik kecuali penerimaan ibu Dr. Hasnat yg nampak sedikit kurang menerima perhubungan mereka.
Sekali lg percintaan mereka diuji setelah salah seorang keluarga Dr. Hasnat berjumpa dengannya dan menasihati agar menjauhi Puteri Diana.. Konflik bermula, Puteri Diana lari meninggalkan Dr. Hasnat dan menerima pelawaan jutawan Dodi Al-Fayed untuk keluar bersama.
Pada pendapat aku, sebenarnya Puteri Diana hanya nak menjeleskan Dr. Hasnat, kerana Puteri Diana betul2 mencintai Dr. Hasnat..
Akhirnya, Puteri Diana meninggal selepas keluar dari hotel setelah berlaku kemalangan di sebua terowong. Diceritakan dalam filem ini sebenarnya Dr. Hasnat masih mencintai dan berharap untuk bersama Puteri Diana. 
Aduhai...sedih aku weh tgk citer ni..menangis..menangis.. Bagi aku,memang meruntun jiwa..tapi org lain x tahulah..Fendy tengok diam jer..mcm xde perasaan. pelik lak aku! Hahahaha


Inilah gambar original Dr. Hasnat yg berjaya mencuri hati puteri dunia, Puteri Diana


Hensem tak? Bagi aku, hensem sesangat..hihihihi
Nanti di next entry aku citer psl biodata Puteri Diana yea....Janji!!




Welcome to Malaysia, US President, Obama

Tadi sambil melayan kartun, channel 119 tetiba automatically ade live.. I'm not sure for what. Nengok mcm ade official ceremony..Oooo..baru teringat, majlis sambut kedatangan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama!



Welcome ya.. aku dgr news tadi, last president U.S datang ke sini on 1966. Dah lama benar kan. Sambutan tadi memang luar biasa.. Aku terpegun jugaklah..Pos Malaysia ada mengeluarkan sampul peristiwa sempena lawatan Obama ke Malaysia, aku nak beli, nanti aku post yea...!!
Beliau mengadakan lawatan kerja dua hari ke Malaysia dan selepas ini beliau akan berangkat ke Filipina.
Bestnya kalo dpt jumpa face to face ya.. on your dreams!!
Hahahaha

Friday, April 25, 2014

Jom mandi di Air Terjun Sungai Tekala!

Hurmm..bajet ciput tapi kaki nak berjalan..acaner tu Meksal? Hahaha...mlm tu bincang ngan Fendy, amik kesempatan nak p mandi di air terjun yg nearest gila gila lah ngan umah kami iaitu Air Terjun Sungai Tekala.
Dekat jer..memang bajet..nak tambah lebih bajet, bwk bekal..iaitu nasik lemak + nugget for my soul. Dia omputeh, x makan nasik..kikikiki
Tiket masuk RM1.00 untuk dewasa dan RM0.50 untuk kanak-kanak. Alhamdulillah, parking pun banyak.






Kami amik kesempatan, cari air yg paling slow memandangkan kami nak my soul rase main air sungai. So, port kami x smpai 50 meter kot dari entrance. Pemalas yg amat kan? Hahaha
So, ape lg, bukak tikar upinipin, letak apa yg patut..Ekceli aku plan nak mandi..tp tgk air yg slow tu rase mls lah pulak..haha..So, biar jer my soul n ayah dia yg mandi..Aku jd makcik kantin, jaga makanan



Mase dorang mandi, ayah dia mcm x puas hati sebab x boleh nk berenang..maklumlah ar takat dada itik jer..haha..dia pun berlari naik kat atas..tinggalah aku ngn my soul jer..mase ni my soul mcm x berapa happy jer..mcm cuak jer..ni 1st time dia main sungai..oh kesian sunggohlah weh! Dalam ayah dia xde, apolagi..kami berdua melantaklah..hahahaha
Dlm half hour, ayah dia dtg balik..tersengeh jer..ni mesti dpt cuci mata awek..cisss...
View dari port kami 


Memang dekat giler ngan entrance..Lepas tu, kami bsiap nak balik..mata dah ngantuk..haha..si my soul plak dok gila lari2 di jambatan..yelah,mane pernah jumpa sebelum ni kan..hihi..asal ko x jatuh udahlah budak weh.
Lepas salin baju, basahkan tekak dengan eskrem dan aku rase nak mai lagi sebab dekat,jimat,comey dan tenang sesangat bila tgk pohon menghijau..cheeeewaaahhhh...hahaha





Mencari "fresh air" di Cameron Highland

Tiga bulan cerita terperap..akhirnya, rasa nak jugak tulis..hahaha..mana tahu ade sape2 yg nak p sana..bolehlah buat panduan serba sedikit kan..
Ekceli 10hb (Jumaat) tu, kami gerak dari Semenyih ke Kuala Lipis (umah my mom) Konon, nak transit lah.. Sebab kami x yakin nak p CH by PLUS..So,selain kami p CH, kami boleh melawat my family lah..FYI, jarak dr umah my mom ke CH sejam jer yea.. Jangan marah..hehe.. Maknanya, CH dah xde makna dah kat org Raub @ Kuala Lipis ni.. Dgr citer, dorang nak beli sayur pun naik CH.. kelasssss kauuu!
Kami gerak kul 10mlm dari Semenyih..Sampai dlm kul 1 pagi d Kuala Lipis..kami mmg suka berjalan pada waktu malam..x tahu ngape (spesis jenis payah bangun pagi)
Sampai Kuala Lipis, kami dihidangkan nasi & lauk pauk yg best giler..Tq Ummi..
Keesokan harinya, kami gerak dr Kuala Lipis (Kg Sungai Ular) ke CH on 12pm.. hahaha..dasar x boleh bangun pagi betul lah!!
Setelah sejam,akhirnya kami sampai..slowly hokay..
Kami terus cari hotel bajet, untuk pengetahuan korang..kami memang buat trip bajet ciput..kikiki.. Akhirnya setelah deal harga, kami menginap di hotel murahan iaitu Hotel ............. Location : Brincahng. Perlu ke aku mention nama hotel ni? Hahaha..nanti aku bagitaw yea..sebab, penting sesangat..ade yg x kena dengan hotel ni sebenarnya hokay!
Inilah hotelnya :



Harga ? RM60 beb..pastu dpt 1 queen bed & 1 single bed.. Yahoooooo (sebelum sesuatu terjadi)
Lepas check in, kami mandi dan terus keluar makan..makan ape..makan KFC, KFC dekat jer.. Ni sebab lepas park kereta tadi, my soul nampak KFC terus merengek nak..kesian lak dia..dia dahlah susah nak mintak makanan..Huhuhu
Lepas makan KFC, kami ke Ladang teh Cameron Valley, mase ni mcm nak hujan renyai2..masa kami sampai, ade sorang Uncle ni tanya psl accommodation. So, kalo korang xde tempat nak check in, korang yg terus singgah di ladang teh ni, tak perlu risau sebab ade someone yg akan tanya korang.
Memula decide xnak terun..tapi bila dah sampai...ahhh...sampai separuh jalan jugaklah..aku turun via bukit manakala, Fendy n my soul via jalan tar..hebat x aku..x padan ngan kaki xde alignment..kiki
Ape lagi..layan jer gambar kami di sana









Memandangkan hari dah nak gelap, kami ambik keputusan untuk naik..hurm..mase ni lah my soul buat drama..xnak berjalan..pandai betul lah..dia dah nampak bukit tu tinggi, akhirnya ayah dia dengan penuh kasih sayang mendukung my soul sampai atas..akibatnya, malam tu sakit seluruh tubuh..walaweehhh..bayangkan, 25kg tu..hahaha..
Malam tu Fendy mmg x boleh nak berjalan, so aku amik kesempatan untuk kuar ke pasar malam sorang je.
Oh lupa, nak bagitaw..lepas kami balik masuk hotel, ya ampun...bau semerbak..baru perasan bawah tu kedai makan Cina..aku x tahu nak describe, bau masuk ke dalam bilik kami sebab bilik kami betul2 di atas restoran..aku terus tutup tingkap..tapi still bau lagi..menyengat gila..pleaselah..jgn lah korang sewa hotel ni walaupun nak save budget hokay..please......
Aksi my soul dalam hotel



So, aku cepat2 turun..ayah terlena..my soul tgk Oggy..so aku turun lah sesorang..mase aku sampai tkt bawah, aku nmpak penuh org mkn di restoran yg tooooooooooooot ni..aku sampai tutup muka dengan kain tudung..memang x pernah lah mcm ni..so aku cepat2 jalan ke pasar malam..wahhh..angin sepoi2 gitu,mmg sejuk gila..aku jalan2..mcm2 aku tgk..yg jual buah,yg jual sayur,yg jual makanan, souvenir..macam2lah, so aku beli my husband peberet, x pernah lupa beli kalo naik CH tau.. sotong grg tepung dan udg grg tepung. Lepas tu aku beli nasi goreng ayam, ns grg biasa,bla,bla ..terus balik
Sekali lagi kene harungi bau itu, bila aku sampai di bilik, Fendy dah bangun dok tgk tv ngan my soul.. 
Aku bukak nasi grg n terus mkn, serius aku x boleh makan sebab ada dua sebab. Satu, aku memang x suka makan dalam hotel sebab risau berbau.. Dua, bau toooooooooot masih lagi bkeliaran..so, aku surrender!
Aku tgk Fendy ngan my soul laju je makan.. Lantaklah..mmg aku x boleh nk makan..minum air jer..nyesal x makan kat KFC ker..Pastu Zzzzzzzzzzzzzzzz
Esoknya lepas check out, kami ke Cameron Lavender. seperti biasa, aku suka terjebak dengan bacaan blog tau. Spt biasa, digambarkan kat sini mmg best..tp bagi aku..hampa..bg aku kat sini mcm biase2 jer.. Bolehlah...bagi aku lah..xtaw lah bagi org lain sini best gila..sebab aku pernah pergi kebun bunga (aku lupa) yg memang best..Tapi aku lupa nama ldg tu..huhu
Harga tiket masuk RM5 (kalau x silap)







Kami kat sini dalam 30 min jer kot..perut dah berkeroncong. So, kami cari makan dulu..hohoho..
Lepas makan, kami ke Raju's Hill Strawberry.. serius cakap, 6x kot aku datang sini..tempat ni memang peberet..apa yg peberet, ape lagi.. strawberry + cream ...........!!! Fuhhhh



Kat sini ade ladang yg xdelah havoc sangat..terus kami ronda2 jap amik syarat. Amik gambar stroberi lah..kalau x amik, bukan kat CH maknanya..hahahaha


So,lepas kekenyangan, kami pun amik keputusan nak terus balik..dah rase malas nak mengexplore  lagi (buang sikap ni taw)
Kami ikut Jalan Simpang Pulai dan exit Tapah terus ke KL..selamat sampai dalam beberapa jam kemudian. Seronok walaupun kami letih yang amat..Mase ikut jalan Simpang Pulai tu, kami sempat singgah makan durian..hahahaha..hambek koooo! 3 biji 2org!


Eh, terasa nak pergi lagi lah..serius!! Hahaha...






Friday, April 4, 2014

MH370

8 March 2014

Misteri betul
Buat kami tertanya2
Memula cita mendarat di Nanning, China
Lepas tu..berita palsu
Lepas itu, ini
Begitu dan begini
Sampai hari ini
Masih lagi tidak dijumpai
Pelik
1001 cerita di sebalik kejadian
Tibet
Mongolia
China
Rusia
Us
Manggis
Taliban
PKR
Whatever!
Apapun, semoga dijumpai
Dalam apa jua keadaan!

#PrayforMH370