Nuffnang

Thursday, May 1, 2014

1 May

1 May ni memang kompom korang suke kan..maklumlah, public holidays! Bagi org yg berkerja je lah..bagi penganggur mcm aku ni hari2 adalah 1 May..hik hik.. Tapi, pengalaman aku, kerja di Phonogram Center, TGCC xde maknanya public holiday ni sebab opis kami mmg xboleh kalo org xde..x semestinya 24jam..maknanya, operation hours utk TGCC adalah 8:00 am to 9:30 pm 365 days! So, in case kalo kami terpaksa berkerja di public holidays, gaji kami akan dibayar double. Jika berkerja di public holidays, biasanya pihak Vads akan menghantar makanan sebagai complimentary. Banyak jugalah perkerjaan yg tiada maknanya di public holidays ni..esp PDRM, ATM, TUDM, TLDM, Bomba dan banyak lagi lah termasuk pekerja 7-Eleven. So,manfaatkan cuti yg ada hokay sebagai reward kepada diri anda yg penat berkerja....


Ni sejarah hari pekerja melalui sumber Selected Political Writings of Rosa Luxemburg, Dick Howard
Apakah keistimewaan 1 Mei? Pastinya, sebagai seorang pekerja, sama ada di sektor kerajaan mahupun di sektor swasta pastinya sedia maklum bahawa pada hari tersebut adalah merupakan Hari Pekerja yang disambut serentak bukan sahaja di negara ini malah di seluruh dunia. Pada hari tersebut juga telah diisytiharkan sebagai cuti umum.
Idea sambutan Hari Pekerja ini sebenarnya mula tercetus di Australia pada tahun 1856. Ia adalah merupakan salah satu cara para proletariat pada masa itu untuk mencapai hari bekerja lapan jam sehari. Pada asalnya, mereka menetapkan perayaan itu pada 21 April 1856 dengan mengadakan demonstrasi bagi mencapai tujuan mereka.
Perayaan pertama itu telah memberi kesan yang positif di kalangan proletariat Australia yang membawa kesedaran kepada mereka sehingga tercetusnya pemberontakan baru menyebabkan keputusan diambil untuk meraikan perayaan itu setiap tahun.
Idea perayaan Hari Pekerja ini diterima di seluruh Australia dengan cepat, malah mula tersebar ke negara-negara lain di seluruh dunia. Kejayaan para pekerja Australia mencapai matlamat bekerja lapan jam sehari mendorong para pekerja di negara lain tampil dengan berani untuk menuntut hak yang sama. Golongan pertama yang mencontohi langkah pekerja Australia ini adalah pekerja Amerika. Bermula pada tahun 1886, mereka mengambil keputusan bahawa setiap 1hb Mei patut menjadi hari pemberhentian bekerja antarabangsa. Pada hari tersebut, lebih 200,000 orang pekerja meninggalkan tempat bekerja mereka dan menuntut masa bekerja hanya lapan jam sehari.
Pengisytiharan 1 Mei sebagai Hari Pekerja di Malaysia hanya bermula pada tahun 1972. Pengisytiharan ini juga adalah hasil usaha gigih para proletariat negara pada masa lalu yang didorong oleh semangat perjuangan untuk mendapatkan waktu bekerja yang adil di samping menentang penindasan dan penekanan oleh pihak majikan.
Kini, ramai yang telah lupa mengenai sejarah Hari Pekerja ini. Malah cuti yang diisytiharkan pada hari berkenaan hanyalah dianggap sebagai satu daripada cuti umum yang biasa. Walau apapun, ia seharusnya tidak dipandang remeh kerana sejarah inilah yang telah mengiktiraf hak-hak para pekerja agar tidak lagi ditindas oleh pihak majikan. Pelbagai undang-undang atau dasar telah dibuat bagi memastikan hak pekerja lebih terjamin dari semasa ke semasa.

No comments:

Post a Comment